Skip directly to content

Wat is psychoanalyse?

Psychoanalyse als therapie is gebaseerd op de observatie dat mensen niet altijd weet hebben van de factoren die gevoelens en gedrag bepalen. Deze onbewuste factoren kunnen een gevoel van ongelukkig zijn creëren, soms in de vorm van herkenbare symptomen en soms als storende persoonlijkheidstrekken. Daardoor kunnen moeilijkheden in werk- en liefdesrelaties en stoornissen in stemming en/of het gevoel van eigenwaarde ontstaan.

 
Omdat deze krachten onbewust zijn, zal het advies van vrienden en verwanten, het lezen van zelfhulpboeken of zelfs de meest uitgesproken wilsinspanning meestal geen oplossing bieden.
 
Psychoanalytische behandeling laat zien hoe de onbewuste factoren relaties en gedragspatronen beïnvloeden. Zij zoekt het spoor terug naar het ontstaan van deze factoren en onderzoekt hoe ze in de loop van de tijd zijn veranderd en zich hebben ontwikkeld.
 
De behandeling helpt het individu om beter om te gaan met de realiteit van het leven.
 
Tekst © IPA: What is psychoanalysis? (vertaald door Annelies van Hees)
 

Indien u behoefte heeft aan een oriënterend gesprek en/of hulp bij het vinden van een beschikbare analyticus neem dan contact op via het Psychoanalytisch Behandelhuis.


 

Voor een Engelstalige introductie zie de onderstaande video: