Skip directly to content

Studiedag Vlaamse Vereniging voor Psychoanalytische Psychotherapie

Datum: ma, 04/07/2014 - 15:15

Seksualiteit?! - Seksualiteitsbeleving in maatschappij en therapie. Studiedag Vlaamse Vereniging voor Psychoanalytische Psychotherapie. Vrijdag 6 juni 2014, KU Leuven, Kortenberg.

Honderd jaar geleden werd de psychoanalyse panseksualisme verweten. Seksualiteit stond centraal in het psychoanalytische ontwikkelingsmodel. Psychische problemen werden in verband gebracht met seksuele antecedenten. De behandeling richtte zich op het onderzoek van de seksuele problematiek als oorzaak van het lijden van de patiënt.

In een psychoanalytische behandeling was ook altijd aandacht voor de seksuele beleving in de therapeutische relatie zelf. De psychoanalytische visie op seksualiteit ontstond als het ware vanuit de problematiek van de erotische overdracht. Het seksuele potentieel van de behandelrelatie en de daarmee verbonden mogelijkheden en gevaren waren primordiaal.

Tijdens deze studiedag wordt onderzocht hoe het gesteld is met de seksualiteit in de theorie en de praktijk van de hedendaagse psychoanalytische psychotherapie. We staan hier voor een paradox: er lijkt sprake van een overseksualisering in media en samenleving, terwijl de psychoanalytische theorie en praktijk lijkt te ‘deseksualiseren’. 

Diverse psychoanalytische auteurs (André Green, Peter Fonagy, Mary Target en Otto Kernberg) klagen de marginalisering van de seksualiteit in de psychoanalyse aan. Zij roepen op om de seksualiteit opnieuw centraal te stellen in de psychoanalytische theorie en praktijk. In hun eigen pogingen daartoe leggen zij uiteenlopende maar fascinerende accenten die nieuw licht werpen op het seksuele verlangen en de manifestaties daarvan in de therapeutische relatie.

Deze studiedag wil bijdragen tot de herseksualisering van de psychoanalytische theorie en praktijk. De sprekers maken allen op hun eigen manier en vanuit hun eigen invalshoek duidelijk hoe en waarom de seksualiteit belangrijk is en blijft in het begrijpen van patiënten, en hoe de seksuele problematiek en beleving een plaats krijgen in de therapeutische relatie.

In de lijn van de VVPT-traditie wordt dit een klinisch georiënteerde studiedag, met de focus op de psychoanalytische psychotherapeutische praktijk en dus behoorlijk wat casuïstiek. Eveneens naar VVPT-traditie wordt theoretische reflectie en verdieping niet uit de weg gegaan en krijgt de deelnemer ruimte voor eigen reflecties en klinische en theoretische vragen, in dialoog met de sprekers.

Zie voor meer informatie onderstaand de flyer (PDF-bestand) of bezoek www.vvpt.be

PDF-bijlage(n):